Tak jsem si zase pár dní pobyl v Čechách a dospěl jsem k názoru, že naše rakouské problémy se s těmi českými přece jen nedají tak úplně srovnávat. Srovnání kulhá nejen proto, že v Česku je subjektů, ucházejících se o vstup do parlamentu ještě víc a pokud všechno špatně dopadne – a víme, že pán Bůh žertuje rád a podobné výsledky jej vždy dokážou pobavit, mohlo by se do české poslanecké sněmovny dostat až devět subjektů. Ale i kdyby to dopadlo dobře a bylo jich jen sedm, nebude vládnutí v Čechách a na Moravě ničím, co by měl člověk novému předsedovi vlády závidět.

Zejména dokud sedí na hradě neřízená střela jménem Miloš Zeman. Která chce vládnout sama. Kdyby onoho hradního pána nebylo, bylo by to o hodně jednodušší. V podstatě by si předseda sociálních demokratů Sobotka po volebním vítězství, o němž nikdo nepochybuje, mohl jen popřemýšlet, zda chce jít do vlády s TOP 9 a vytvořit koalici levopravou nebo s lidovci (levostřední) nebo s oběma, či vytvořit vládu menšinovou a spoléhat se na podporu buď stran středových, nebo komunistů. Pan prezident dal jasně najevo, že poslední alternativa je mu nejmilejší. To byly ovšem ještě časy, kdy se mu ještě nechtělo vládnout. Tehdy ještě nevěděl, jak chutná moc, kterýžto pocit mu ale dopřála aféra „sex and crime“ jež zlomila vaz premiérovi Nečasovi.

Především ožila strana s příznačným jménem „Zemanovci“. Až donedávna nebyli ani vidět, dnes už skoro nikdo nepochybuje, že se do parlamentu dostanou. Ani skutečnost, že si za lídra v Praze zvolili  Miroslava Šloufa, člověka s pověstí tak pochybnou, že se od něj pan prezident stále znovu distancuje, aby od něj stále znovu přijímal gratulace a přátelská gesta. Nakonec jej zase odvolali, on se odvolává proti odvolání, takže je Šlouf Zemanovec nebo není? Myslím, že ani toto dilema nezabrání, aby tato strana bez programu do parlamentu přece jen pronikla.

Pak jsem zaslechl, že se pan prezident necítí být povinen vyjmenovat sestavením vlády předsedu vítězné strany. To je sice v parlamentní demokracii něco neslýchaného, jenže Miloš Zeman už jasně prokázal, že mu parlamentní demokracie leze na nervy a nehodlá se s ní příliš párat. V ústavě totiž nestojí, že Česká republika je parlamentní demokracií, zato ale, že všechna moc pochází z lidu. Musíme tedy počítat po volbách s nevyzpytatelnými reakcemi. Zeman by samozřejmě mohl vyjmenovat za předsedu vlády šéfa svých Zemanovců (toho formálního – sebe samozřejmě ne), i kdyby se tato strana dostala do parlamentu jen s 5,1 procenty, a ten by hledal spojence pro vytvoření koalice a vyslovení parlamentní podpory. Je otázka, zda by se v poslancích našlo tolik hrdosti, aby tento projekt odsoudili k zániku anebo zda by se našlo dost oportunistů (komunistů, sociálních demokratů srocených okolo Zemanova člověka Haška atd.), kteří by do toho s vyhlídkou na možné posty, moc a peníze přece jen šli. Zeman by se mohl pokusit vyjmenovat i „svého“ člověka v soc. dem, který ovšem přednedávnem prohrál hlasování proti Sobotkovi a jeho mandát by byl tedy velmi pochybný. Pokud by ovšem sociální demokraté stáli za svým rozhodnutím podpořit předsedu strany a nepodlehli svodům oportunismu.

Ať tak nebo tak, těším se, že to bude zajímavé.

Pan Zeman – a o tom už zřejmě nikdo nepochybuje, se totiž zhlédl v moskevském vládci Putinovi a chce jej napodobovat. Do Moskvy zahlížel ostatně vždy, moskevský diktátor je ostatně opravdu imponující postavou. A právě v tom je Zemanův problém. Pokusím se o několik bodů srovnání vládce z Kremlu a rádobyvládce z Pražského hradu.

1)      Putin je ve skvělé zdravotní formě. Nepije, nekouří, sportuje, jezdí na koni, lyžuje.

Zeman je zdravotní ruina. Kouří, pije, sportovat nemůže, ani kdyby chtěl, protože mu to nedovolí jeho diabetická neuropatie, díky níž má problém vůbec chodit. Ostatně gangréna palce, kterou údajně trpěl v době své inaugurace, je velmi špatným znamením a svědčí o tom, že jsou postiženy nejen nervy, ale i cévy. Při jeho spotřebě cigaret a přítomnosti diabetu je ostatně div, že se aspoň několik červených krvinek k prstům na noze prodere.

2)      Putin je ve skvělé sexuální formě a tím samozřejmě jako muž imponuje. Dokázal své přítelkyni Alině Kabajevové, jež je ostatně skutečně k světu, udělat dvě malé děti. Za to je poslankyní ruské dumy.

O Zemanových schopnostech v této oblasti se taktně mlčí. Na Vysočině objímal stromy, jeho – taky poměrně mladá – žena ho podle zlých jazyků navštěvovala maximálně jednou za měsíc. Proč tam jezdila, ví jen ona. Jestliže jsou špatně prokrveny už i nohy, je to u ostatních orgánů obvykle ještě horší. A fungující nervy jsou pro určité reflexy taky potřebné.

3)      Putin má za sebou skvělý výcvik jakožto někdejší důstojník KGB. Tím pádem má pod kontrolou tajné služby a jejich prostřednictvím i mafii, jež s ním uzavřela pakt o neútočení. On ji na oplátku infiltroval svými lidmi.

Zeman má výcvik z českých hospod. Tam se sice hodně mluví a tak se taky hodně dozví, možná i víc než od rozvědky, kontrolu nad organizovaným zločinem ale tímto způsobem nezíská. I když k jeho vzniku kdysi s panem Klausem v podobě takzvané opoziční smlouvy položil základní kámen.

4)      Putin si může dovolit dělat svaly před celým světem a všichni mu to nakonec spolknou. Má totiž ropu a zemní plyn a díky tomu i obrovské peníze, které všichni chtějí. Vyučí Obamu v Sýrii a celý svět přikyvuje, ať se mu to líbí nebo nelíbí. Výkřiky ministra Kerryho, že Moskva má nárok na vlastní názor, ne ale na vlastní fakta, zní poněkud jako volání zoufalce. Diplomatický boj o přední východ už Obama s Putinem prohrál.

Zeman nemá nic, po čem by svět natolik toužil, aby mu odpustili cokoliv.

5)      Putin vládne nezávislé velmoci s obrovským vojenským potenciálem.

Zeman  je prezidentem malé zemičky uprostřed Evropy, jež se pro něj bohužel nachází v útvaru zvaném Evropská Unie. Samozřejmě i tady se vyskytují obskurní typy jako Viktor Orbán a nikdo jim neklepne přes prsty. U Orbána je to ale díky tomu, že jeho strana je v unii pravicových lidových stran a ty ho – pro mne nepochopitelně – navzdory všem jeho pitomostem chrání. Zemanovci zřejmě vstupu do žádné podobné unie nedosáhnou, ochranu z Bruselu tedy čekat nemohou. Bohužel dělá případ Orbán školu.

6)      Když chtěl v Rusku parlament prezidentovi dělat opozici, nechal ho tehdejší prezident Jelcin rozstřílet tanky. Což o to, opilý byl při tom taky dost, nicméně dokáže si někdo představit, že by armáda na povel prezidenta Zemana – i když je jejím nejvyšším velitelem – vyrazila do pražských ulic a spustila palbu na budovu parlamentu? Odhlédnouc od otázky, zda ty tanky mají vůbec dost paliva a střeliva. Ty ruské mají.

7)      Putin likviduje jakoukoliv opozici nelítostně a bez ohledu na následky. Má v tom výcvik, když pronásledoval protikomunistické disidenty. V tom se mu Zeman přece jen trošku podobá. On je sice nepronásledoval, ale svými bonmoty dokázal kdykoliv rozehnat jakékoliv jejich setkání, pokud se na ně dostal. A marně se před ním snažili svá setkání zatajit.

8)      Putin má ochranku s nejlepším výcvikem, jež ho musí ochránit před Čečenci a jinými  islamisty, jakož i jinými teroristy toužícími po tom,  poslat vládce Kremlu do nebe či spíše do pekla.

Český prezident má ochranku, jež ho nedokáže ochránit ani před palbou hrachem či kuličkami z umělé hmoty.

Nechci panu prezidentovi radit, ale možná by toho šilhání do Moskvy mohl nechat. Nemá na to, ani fyzicky ani politicky ani mocensky. Asi si to neuvědomuje, ale měl by začít s tím, co mu doporučují jeho lékaři, aby se aspoň dožil konce svého mandátu. Protože jinak… tak nějak podvědomě mi v uších zní citát z populárního českého filmu Pelíšky:  „Dávám bolševikovi rok, nanejvýš dva“. Nevím, proč mi v uších zní právě tato Kodetova věta. Můžete  mi to vysvětlit?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.