Na začátek cituji v mém překladu z dnešního rakouského rádia: „Dnes se rakouští občané dozvěděli dvě překvapivé zprávy- „FIFA (světová fotbalová aosiciace) je zkorumpovaná a štědrý večer bude letos zase 24. prosince. Někteří byli opravdu překvapeni a ptali se, proč musí být štědrý večer vždycky ve stejný den.“

Jak už jsem uvedl, mám rakouský humor rád, připomíná mi ten starý dobrý český, který si dokázal s trochou nadsázky pohrát se slovy, byl intelektuální, ale ne zase tak moc, aby mu lidé nerozuměli. Což se mi stalo s plakáty strany zelených před letošními volbami do zemského parlamentu ve Štýrsku. Prostě byly tyto plakáty očividně určeny lidem inteligentnějším, než jsem já, protože jsem při nejlepší vůli nepochopil, co tím naši milí zelení radikálové chtějí říct. Například obraz holící se mladé ženy s textem: „Jednou budeme se svou výplatní páskou všichni stejní.“ Syn se domníval, že by to možná mohlo znamenat, že ženy a muži mají vydělávat stejně, pro mě to bylo ale komunistické heslo, že všichni lidé mají mít stejný plat. Jedno, zda se tlučou po nočních službách v nemocnicích anebo zametají ulice. Nic proti těm, kteří zametají ulice, práce je to potřebná, ale zda je stejně zodpovědná jako práce operatéra, který po půlnoci na operačním sále skládá dohromady člověka po autonehodě, o tom bych si dokázal zapochybovat. Připomnělo mi to staré komunistické časy, kdy musel zedník samozřejmě vydělávat víc než lékař a zelení můj hlas letos nedostali. Doufám, že seženou těch pět procent lidí inteligentnějších, než jsem já, kteří je pochopili, aby se dostali do zemského parlamentu. Ale zpět k věci.

Aféra kolem korupce ve FIFA hýbe momentálně světem, ukazuje, ale jak je ten svět, v němž vládnou už dvacet pět let jen peníze, proti moci peněz bezmocný. Policie sice zatkla středně velké ryby, sám boss Joseph „Sepp“ Blatter, ten nejzářivější příklad otevřené korupce na celé západní polokouli, nejen není zatčen ale ani nehodlá odstoupit ze své funkce a bude zřejmě zítra zase zvolen prezidentem FIFA. Proti tomu zřejmě nikdo nic nenadělá. Všichni afričtí a asijští delegáti jsou koupení a jsou koupení už od roku 1998, kdy jim pan Sepp rozdal na hotelové pokoje obálky s 50 000 dolary jako příspěvek na rozvoj kopané v daných zemích. Samozřejmě, protože ty peníze byly v obálkách, sotva našly cestu k fotbalovému dorostu. Všichni ti, kteří celá desetiletí brali, jsou bytostně závislí na tom, aby Sepp Blatter zůstal. Aby nevyšla na veřejnost jejich vlastní úplatnost. Evropané tahají za kratší konec. Blatter je nepodplácel, protože hlasy evropských delegátů by byly příliš drahé. Evropský funkcionář se dá sotva koupit pod milion, za ty peníze může mít prezident FIFA dvacet hlasů z Afriky nebo Asie, latinskou Ameriku samozřejmě nesmíme taky zapomenout. Ostatně na adresu nadace rakouského předsedy fotbalové asociace Lea Windtnera přišlo před týdnem překvapivě 100 000 Euro. Přesto vyhlásil, že Rakousko bude hlasovat proti Blatterovi – Evropané jsou prostě moc drazí! Pokus prolomit jejich frontu v Rakousku zřejmě nevyšel, pan Blatter to ale určitě zkusí někde jinde.

Že ve FIFA vládne korupce, cvrlikali vrabci na střeše už celá desetiletí, dokonce už před zvolením Blattera v roce 1998, on ale dovedl systém k naprosté dokonalosti. Četl jsem o tom článek už dobře před dvěma lety, kde byly vyčíslovány doslova detaily špinavých praktik FIFA a jejího prezidenta, nicméně se nic nedělo. Nikdo si nedokázal představit, že by se mohlo podařit intrikánovi Blatterovi cokoliv dokázat. Proč tedy teď takový překvapivý úder proti jeho lidem?

To načasování zní na první pohled logicky. Několik dní předtím, než se Blatter znovu postaví k volbám, aby byl  po x-té zvolen prezidentem FIFA. Každý normální člověk by samozřejmě rezignoval, ale i ti nejnaivnější si nemohli myslet, že by něco takového udělal Sepp. To zatýkání jde totiž na konto amerických vyšetřovatelů. Na první pohled logické, šlo v první řadě o viceprezidenta FIFA Jeffreyho Webba – pravou ruku Blattera a jeho možného nástupce. Tento pán, oficiálně bydlící na Kajmanských ostrovech, přivedl vyšetřovatele na stopu. Dubiózní platbu z Kataru totiž odmítla přijmout dokonce i banka v jeho domovině na Kajmanských ostrovech a tak si musel nechat peníze převést do New Yorku. A newyorská banka tuto podezřelou platbu nahlásila. Jenže jde opravdu o volby Blattera za prezidenta a o jeho pravou ruku Webba?

Pokud by totiž někdo chtěl zabránit organizaci mistrovství světa v Rusku, má opravdu nejvyšší čas. Jakmile se rozlosují kvalifikační skupiny, nebude se dát dělat už vůbec nic, a to bude už letos. Putin připravuje velkolepou politickou show. Svět má špatné zkušenosti s předáváním organizace vrcholových sportovních podniků diktátorským režimům – ty je vždy využijí k upevnění vlastního režimu a k propagaci svého způsobu politiky. Bylo to tak v Berlíně 1936, v Moskvě 1980, Pekingu 2008 i v Soči 2014.

A prezident Putin už označil zatýkání zkorumpovaných funkcionářů FIFA za americkou intriku proti čestnému panu Blatterovi. Samozřejmě, že tuší, odkud vítr vane, na to má moskevský vládce velmi citlivý nos.

Všechny hospodářské sankce proti Putinovi a jeho věrným vyzněly do ztracena, byly totiž směšné a nic nedokázaly. Jediné, co by ruského diktátora skutečně zasáhlo, by bylo vzít mu hračku, v tom případě mistrovství světa ve fotbale. Jenže na to by musely úřady skutečně DOKÁZAT, že Rusko dostalo mistrovství světa na základě úplatků. To nebude lehké.

Přesto se ihned po zatčení funkcionářů FIFA, kdy ještě mistrovství světa v Rusku vůbec nebylo tématem, ozvali dva prominentní ruští funkcionáři. Vitalis Mutko, ruský ministr sportu se dal slyšet, že „oni postižení funkcionáři neměli žádný vztah k turnaji, který se má uskutečnit za tři roky.“ Igor Ananskij, předseda výboru ruské Dumy pro sport, se dal slyšet, že „všechny komentáře, podle kterých se bude muset Rusko vzdát organizace mistrovství světa, jsou neopodstatněné.“

Tak nějak se mi vnucuje staré přísloví o potrefené huse.

Samozřejmě, že pan Vitalij Mutko hovoří pravdu, o tom nikdo nepochybuje. Rusové hovořili vždy jen pravdu, a na Ukrajině není ani jeden ruský voják.

Jenže….

I kdyby zatčení funkcionáři mluvili a usvědčili ruskou administrativu z nekalých praktik, bude těžké dokázat, že říkají pravdu. Může se argumentovat, že jim americké úřady za křivou výpověď slíbily mírnější trest – ostatně praxe, která není až tak zřídkavá.

V podstatě všichni vědí, co se stalo a co se děje. Ono předání dvou mistrovství světa najednou na dva skutečně dubiózní kandidáty Rusko a Katar, bylo skutečně kapkou, kterou přetekl pohár. Jenže otázka je, zda fakt, že špína už skutečně z onoho poháru vytéká na zem, na věci něco změní. Ve světě, kde se korupce stala normou a kde peníze rozhodují úplně o všem, nemusí mít ani taková skutečnost žádný reálný dopad.

Prezident UEFA Michael Platini dnes vyhlásil, že pokud bude Blatter zvolen opět za prezidenta, vydá se Evropa svou vlastní cestou. To by v praxi znamenalo vystoupení ze světové federace. Hrozba velká – jsou to Evropané, kteří platí do společné kasy nejvíc a pořádat mistrovství světa bez evropských klubů si nedovede dobře představit ani Blatter sám. Otázka ovšem je, zda Evropané k takovému kroku seberou odvahu. Vždyť se od nich nechce až tak mnoho – jen platit a držet hubu.

Joseph Blatter hraje samozřejmě svou obvyklou hru – já nic, já muzikant. Samozřejmě, že je muzikat, on je dokonce dirigent tohoto falešně hrajícího orchestru. A pokud toho dirigenta nikdo nevymění, budou z nástrojů jeho hráčů vycházet nadále jen falešné tóny.

Pokud tedy i z tohoto zápasu vyjde Joseph Blatter vítězně, pak je korupce opravdu neporazitelná. A je pak neporazitelná, i když překročí politické hranice únosnosti. (Možná je to proto, že i všichni Blatterovi odpůrci jsou zkorumpovaní – UEFA a Platini taky nemají právě čistou vestu. Že předseda francouzského fotbalového svazu hodlá volit Blattera proti Platinimu svědčí jen o vnitřím boji – boji o víc moci a tím o víc peněz).

Pokud by ovšem Blatter vyhrál, bylo by to pro mě pak definitivním důkazem, že peníze vyhrály svůj boj s morálkou na celé čáře. Nejen v Česku, ale na celém světě.

Takže na závěr ocituji opět závěrečnou větu z rakouské rozhlasové relace: „FIFA je nepodplatitelná a nechá si tento svůj image draze zaplatit.“

Dobrou noc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.