Přiznám se, že mi to leze už hodně na nervy. Koronavirus je téma, které je naprosto výjimečné. Ještě nikdy se tolik expertů nemýlilo v posuzování epidemiologické situace, ještě nikdy se nešířilo tolik fake news a dezinformací a samozřejmě ještě nikdy se nesnažil nikdo udělat z choroby tak lukrativní obchod, jako z koronaviru. Ale žijeme v době industriální a žijeme v době, kde vládnou peníze a morálka se stává stále víc prázdným slovem.

Koronavirus je totiž první skutečně globální problém v čase internetové komunikace. Když jsem kdysi v roce 2011 psal svůj článek o příchodu nové epochy lidstva (Stále nalezitelný na mém webu pod názvem „Pozdní doba“) netušil jsem, jak rychle se moje slova potvrdí. Ano, to, co se děje, nemá nic společného s obvyklou komunikací, jak jsme ji znali z doby tištěných médií, televize a rádia, je to nová kvalita, v žádném případě ne ale vyšší. Kvantita naprosto převládla nad kvalitou. Jak pravil Milan Lasica: „V době před internetom sme si mysleli, že ľudia sú hlúpi, pretože majú nedostatok informácií. Tak to definitívne neplatí.“

Při pohledu na zuřivé protesty proti očkování a proti veškerým opatřením jsem si vzpomněl na kolegu Kuriana v Popradě, který mě kdysi poučil: „Kto sa hlúpy narodí, ten sa už nevylieči.“

Jenže v čase koronavirové krize mám pocit, že je hloupost nakažlivá a přenáší se extrémně rychle, díky internetu možná rychleji než virus sám.

Na druhé straně se vůbec nedivím, že jsou lidé zmatení, znejistění, nemají ani tušení, kde je pravda a jak se mají chovat. Téma využívají okamžitě politické strany ke své agitaci a lovu hlasů, bez ohledu nato, kolik lidí kvůli jejich agitaci zemře.  Jde o hlasy, jde o poslanecké mandáty a jde – opět jednou – o peníze – o to nejdůležitější, co tato moderní společnost zná. Když jsem si poslechl na videu na platformě „Svědomí národa“ příspěvek profesora Turánka, kde naléhavě varoval před mRNA vakcínami, pomyslel jsem si nejprve, jak může profesor Karlovy univerzity dělat takovou negativní propagandu. Argumentoval částicemi Polyetylenglykolu a lipidů, na které je RNA navázána a kam všude se ty částice dostanou. Nejhorší na tom bylo, že měl v podstatě pravdu, RNA je skutečně navázána na lipidy a zabalena do onoho polyethylenglykolu, čili jeho argumentace působila opravdu fundovaně. Ve studiích se tyto částice označené radioaktivní látkou, dostaly do celého těla (i když jejich největší koncentrace byla samozřejmě ve svalu v místě vpichu. Pan profesor ovšem nepřipomněl, že když se toto vyšetření zopakovalo po několika dnech, nebyly tyto částice už detekovatelné – protože je tělo, jako všechno jemu cizí, prostě odbouralo. Mimochodem jsem měl v ambulanci právě před dvěma dny pacientku, která dostala kožní alergickou reakci po očkování vakcínou firmy Moderna – i když bylo známo, že je na etylenglykol alergická, její lékař jí tu vakcínu píchl. Potom se není třeba divit!

Musel jsem si položit otázku, proč to pan profesor Turánek dělá. Možná tomu skutečně věří. Možná má o očkované lidi obavy. Jenže už jsem se naučil kontrolovat zdroje, ze kterých se na mě informace valí. A tak jsem se podíval na platformu „Svědomí národa“. Jméno šéfredaktora Viktora Baroše mi nic neřeklo, ani jsem o něm nic nedohledal. Ale pak jsem se podíval, s kým pan šéfredaktor dělal rozhovory a vše bylo jasné: Doktorka Soňa Peková, kandidující za stranu „Švýcarská demokracie“, poslanec Lubomír Volný, volební lídr Volného bloku, Jana Zwyrtek Hamplová, kandidátka za stranu „Nezávislí“, kterou vede její manžel, statečná bojovnice proti „Milionu chvilek pro demokracii“ a politická kolegyně Jany Bobošíkové, herec Jaroslav Dušek, známý svými „neortodoxními“ názory. Jinými slovy, je to web Volného bloku a s ním spřízněných hnutí. Zda se profesor Turánek nechal zneužít, nebo skutečně s Volným, Lipovskou a Tomášem Vandasem sympatizuje, nevím, závěrečná část rozhovoru svědčila spíše o druhé možnosti. Ale nechci panu profesorovi nic podsouvat. Víme ale, že Lubomír Volný si z boje proti očkování a nošení roušek udělal hlavní volební téma (protože jiné kromě okamžitého vystoupení z EU nemá).

Jenže…

Jenže lidé mohou být zneklidněni právem. Že virus pochází z čínské laboratoře, na tom se shoduje stále více odborníků (slovo expert je už tak zprofanované, že se mu pokusím vyhnout), v tom měla doktorka Peková zřejmě pravdu a já jsem tuto hypotézu zastával ještě v době, kdy byla odsuzována jako konspirační teorie. V tom je právě problém, že v době internetu a nových neznámých výzev je odlišení pravdy od konspirace velmi obtížné a někdy nemožné. Problém je, že tedy máme do činění s něčím, s čím lidstvo ještě konfrontováno nebylo. Něco, co nepochází z přírody se nebude chovat jako přírodní a z toho pramení spousty omylů – přiznám se bez mučení, že jsem se pletl taky mnohokrát.

Jenže i takový umělý virus – mutant – chce přežít. Na rozdíl od klíštěte nemůže viset někde na lístku celý rok a čekat, až půjde okolo někdo, na koho se může vrhnout a přisát. Má na to jen několik minut. Ve volné přírodě nepřežije, potřebuje nutně člověka jako nositele. Jenže lidé se imunizují, ať už v důsledku prodělané infekce nebo očkování a virus si u takového nositele vyláme zuby a chcípne. Jedinou jeho šancí je imunitní odpověď potenciálního nositele obejít, změnit se tak, aby ho imunita nepoznala – čili mutovat. Ještě žádný virus v historii nemutoval, čili nevytvářel své varianty, v takovém tempu jako koronavirus. Samozřejmě že 99,99% těchto mutací není životaschopných a zaniknou. Přežije právě jen ta, která se ukázala životaschopnější než její předchůdci, čili ta, která najde způsob, jak lidskou imunitu obejít. To je momentálně varianta delta, ale už je v „pipeline“ lambda, pak přijde zřejmě kappa a tak dále, co přijde po „omega“ nevím, vědcům bude holt muset něco napadnout. Budou muset být hodně kreativní, mutační potenciál koronaviru je zřejmě nevyčerpatelný.

Delta je infekčnější než původní virus (zatím každá nová varianta byla infekčnější než ta předchozí, ty pindy, o kolik procent to bylo, ponechme stranou. Kdo by to asi tak mohl kvantifikovat, zde šlo jen o to, nahánět lidem těmi z prstu vycucanými čísly strach. Strach v přiměřené míře není úplně špatná věc, protože chrání, v nadměrné míře vede k ochrnutí celé společnosti a je fatální. Jako každý lék by měl být i strach správně dávkován. Což ovšem v čase „sociálních médií“ nepřipadá v úvahu. Tady šedá barva neexistuje, jen černá nebo bílá. Buď absolutní panika nebo absolutní bezstarostnost a popírání existence viru. Kdo se snaží být šedý, jako já, dosáhne čtenosti v řádu desítek návštěv, extrémní názory mají desetitisíce. Jsou zajímavější.

Když přišel Pfizer s očkovací látkou, dodával jedním dechem, že je schopen v průběhu několika týdnů reagovat na mutační změny viru. Technologie mRNA skutečně umožňuje výrobu nové vakcíny velmi rychle. Jde o průmyslový proces. Prostě se identifikuje RNA nové virové varianty a ta se strojově namnoží (odhlédnouc samozřejmě od mnohem složitější fixace RNA oněmi lipidy a polyethylenglykolem, protože jinak by se rozložila během několika sekund). Jenže máme tu variantu delta, máme lambdu – a kde je nová očkovací látka? Přeočkování touto novou vakcínou by dávalo smysl, ale přeočkovávání tou původní…?

Ano, průběhy nákazy variantou delta jsou mírnější a méně časté, ale počet „průlomů očkování“ je podstatný a pohybuje se nad deseti procenty. Sice virus méně napadá dolní dýchací cesty a zůstává v dýchacích cestách horních (pročež nakažení méně kašlou ale o to víc kýchají, což k šíření viru samozřejmě přispívá, protože se tak dostane do většího prostoru), ale právě o tomto víkendu jsme přijali ženu plně naočkovanou se selháním plic v důsledku nákazy delta variantou. Dobře, paní je extrémně tlustá a své plicní selhání k našemu velkému překvapení přežila poměrně dobře, ale přesto je to znepokojující. Očkování chrání proti novým variantám jen nedostatečně – a nová slibovaná vakcína v nedohlednu.

Firma Pfizer vyplatila svým akcionářům za rok 2020 30 miliard dolarů na dividendách. Přesto se jim to zdálo být málo. Taková šance se přece naskytne jednou za sto let! Firma tedy zdražuje vakcínu – má teď díky nešikovnosti Astry Zenecy a slabšího marketingu Moderny (Moderna je menší a slabší než Pfizer a ve snaze dohnat konkurenčního giganta přecenila své možnosti – řada marží byla znečištěna a musela být zlikvidována, což vakcíně Moderny neprospělo – i když se její účinek zdá být dokonce lepší než u Pfizera). A očividně je to třetí přeočkovávání dáno komerčními cíli. Poté, co nadšení pro očkování díky dezinformacím a intenzivní kampani odpůrců očkování (ale i chybějící odvaze vlád, očkování přikázat a nést pak za své rozhodnutí následky) pokleslo, zůstalo na skladech určitě velké množství nepoužitých vakcín. Ty je třeba napřed použít, vyočkovat, až pak se můžeme bavit o nové vakcíně vyrobené z nových mutací viru. Zase jen kšeft, který zpochybňuje celý očkovací proces! Ty peníze prostě stále smrdí – a lidé ten smrad samozřejmě cítí.

Samozřejmě by bylo možné ony přebytečné vakcíny darovat do zemí, které na ně nemají peníze. Možné ano. Ale prosím vás, zadarmo? Pokud některé státy takové vakcíny dostaly, pak jen ty už koupené bohatými státy, kterým pak vakcíny přebyly. Že by takto rozeslal své přebytečné vakcíny ze skladů Pfizer jako dobročinný skutek, na to zapomeňte. Obchod je obchod a tváří v tvář ohrožení, jaké lidstvo zatím neznalo, se dá vydělat víc než kdykoliv předtím. Pfizer byl vždycky žralok mezi farmakologickými firmami, svou bezohledností si vybudoval svou pozici. Proč by měl teď měnit strategii, která ho udělala velkým? Aby si vylepšil pověst? Koho už nějaká pověst zajímá? Zajímavé je jen to, kolik jsme vydělali za poslední kvartál.

Jsem z toho znechucený. Opět se zastavují operace a péče o nekovidové pacienty, unavené sestřičky podávají výpověď nebo utíkají na mateřskou dovolenou, v dlouhodobém výhledu hrozí zhroucení zdravotnictví kvůli nezájmu o tak nebezpečné a nedoceněné povolání. V Česku se zdá, že pandemie neudeří – Češi jsou promoření tak jako žádný jiný národ. Co chtěl udělat Boris Johnson v Británii úmyslně, ale pak tváří v tvář realitě přeplněných nemocnic couvl, zvládla vláda Andreje Babiše svou neschopností neúmyslně. Jenže variantou delta celý ten cirkus nekončí. Přijdou další. Nakolik bude před nimi chránit prodělaná infekce, je otevřenou otázkou. A virus nezůstane jen zdravotní otázkou, ale i otázkou politickou, na níž budou určitě strany lovit hlasy nevědomých a zmanipulovaných.

Nová epocha lidstva, kterou jsem nazýval Pozdní dobou je tady. Naplno a dřív, než jsem čekal. Nepočítal jsem totiž s netěsnou čínskou laboratoří ve Wuchanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.