Milí čtenáři!

Po třech letech vás zase jednou chci pozvat na společný výlet do historie. Tentokrát se jedná o první roky třicetileté války, přesněji léta 1618 – 1621. Je zřejmé, že si lidé právě v těchto letech (ale ještě méně v letech následujících) s pátým božím přikázáním, které zní „Nezabiješ“ a mé knize dalo její jméno, nedělali příliš těžkou hlavu.

Můj hlavní hrdina Lukáš ale ano. Religiózně vychovaný mladý český bratr se k vojsku nedostal dobrovolně a po zdravé úvaze, ale v nouzi, kdy neměl jinou volbu. Přesto, že je u vojska proti své vůli, podaří se mu udělat velkou kariéru, což mu dá příležitost poznat osobně nejen velitele Albrechta z Valdštejna, Fridricha z Tiefenbachu, Jindřicha Šlika a Jana Jiřího Krnovského, ale i vlivné politiky té doby jako Karla ze Žerotína, Václava Bítovského či Ladislava Velena ze Žerotína. Osud ho neušetří ani setkání s tragickým osudem Jana Sarkandra a žene ho přes bojiště třicetileté války, od Mikulova a Dolních Věstonic, přes Bílou Horu až k bitvě u Nového Jičína.

Právě mému rodnému městu Novému Jičínu a Moravě je tato kniha svým dějem věnována, myslím si ale, že si na své přijdou i čtenáři z Čech. Koneckonců spojuje obě části České republiky společná historie, kultura a řeč už bezmála tisíc let. Vztahy těchto zemí byly ale v osudných letech 1618 – 1620 dosti napjaté.

Morava zaujala pod vlivem svého nejvlivnějšího politika Karla ze Žerotína k „české rebelii“ nejprve vyčkávací postoj a snažila se o neutralitu, aby ji pak hrůzy války postihly o to hrozněji.

Ta kniha je samozřejmě krvavá, jinak ani v této době být nemůže. Hlavní osnovou děje je ale láska mladého muže Lukáše Hrachovce ke krásné Anně Wágnerové. Ta mu nemůže být souzena, už proto, že je zadána jinému muži, že on je chudý a ona bohatá, on Čech a ona Němka, on Český bratr a ona Luteránka. Ani jeden z mladých lidí se ale nechce vzdát naděje na společnou budoucnost.

Zda se jim to podaří a zda jejich láska najde nakonec přes hrůzy probíhající války své naplnění, o tom vypráví tato kniha, která je od středy 28. listopadu na trhu.

Bude mne těšit, když si ji mnozí z vás koupí nebo koupit nechají, když ji přečtou a pokud budou mít chuť, sdělí mi své mínění na této webové stránce.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.