Před velmi krátkou dobou jsem četl nadšený článek na idnes.cz, který popisoval, jak je rakouská dálnice A9 mezi Grazem a Mariborem, která byla minulého roku rozkopaná, letos dobře průjezdná. Ihned jsem zareagoval a poslal na idnes mé varování, nevím, jakého se mu dostalo ohlasu. Nicméně jsem se dnes na cestě z práce mohl přesvědčit, že jsem měl pravdu. Práce na opravě dálnice zase začínají a promění českým turistům cestu do Chorvatska v žhavé peklo v stojící dopravní zácpě.
V Rakousku totiž začínají opravy dálnic vždy 1.července. Nějaký blb na mně blíže neznámém úřadě totiž přišel na to, že v dovolenkovém období je na dálnicích méně aut – rozuměj rakouských aut – protože část lidí je na dovolené a tím pádem v cizině a méně lidí dojíždí každý den do práce.
Co zapomněl zohlednit, je historická touha českého národa strávit dovolenou na chorvatských plážích. Existuje už od třicátých let, vlastně to byli Češi, kteří Chorvatsko jako zemi na dovolenou po první světové válce objevili a zůstávají jí věrni. Ne nadarmo se tam někde v Jadranu utopil velký český básník, nacionalista a politik Viktor Dyk.
Já sám Chorvatsko moc nemusím.
1) Zaprvé jsou tam mořští ježci a já strašně nerad plavu v plážové obuvi
2) Zadruhé jsou tam pláže převážně kamenité a já miluji oblázkové, snáším ale celkem dobře i písčité
3) Stále mám pocit, že mě tam někdo chce podvést. Prostě za nabízené služby se tam kasíruje příliš mnoho a nabízejí se výlety, které vůbec nevedou tam, kam slibují. Dobrá, byl jsem zatím jen na pevnině, na ostrovech je to prý jiné a lepší, možná to někdy zkusím – až dostanou Slovinci rozum a zavedou dálniční nálepku na 10 dní za přijatelnou cenu. Zatím ovšem nabízejí nálepku jen na sedm dní, čili při týdenní dovolené musíte koupit nálepky dvě a pro větší auta zdražili nálepku z 15 na 45 eur. Takže i když momentálně pracuji 20 kilometrů od slovinské hranice, tato nálepka, které je velmi těžké se vyhnout i když člověk chce jet třeba jen do Mariboru, působí na mně odpudivěji než železná opona.
4) Sice se s Chorvaty dokážu dohodnout (kdysi jsem dělal prázdninovou praxi c srbské Niši a koneckonců je chorvatština slovanský jazyk) – to je vlastně podle mého soudu vedle dosažitelnosti autem hlavní důvod, proč Češi Chorvatsko preferují, ale stejně mizerně se už dokážu domluvit i v Itálii a tam jsou služby přece jen lepší a dokonce i často levnější.
Ale pro ty, kteří přece jen do Chorvatska pojedou i letos – a teď myslím intenzivně na mé kamarády Václava a Aleše, kteří tam jezdí už dlouhé roky, následující rada, aby se vyhnuli beznadějné zácpě na jih od Grazu.

Pokud uslyšíte, že na Pyrrhnautoban, čili A9, se zase někde kupí auta, je to určitě mezi výjezdy Schachenwald a Wundschuh – to je teď ono nejnovější stavební místo, které se začne 1. července sanovat (minulého roku se dělal jeden směr, letos je na řadě směr druhý, s přípravnými pracemi, které jsou nejhorší, protože v té době je jen jeden průjezdný pruh, se má začít už 23.června čili už v pondělí)
Čili v tomto případě že přijíždíte od Vídně, nejezděte až na Graz-West, protože pak už jste víceméně bez šance. Sjeďte už u grazského letiště, tedy Graz Flughafen. Projedete okolo letiště (je tam kruhový objezd, ale jeďte rovně ve směru na Kalsdorf, tam přijedete taky na kruhový objezd, na něm vyjedete na třetím výjezdu – tedy doleva – opět ve směru na Kalsdorf a pak na dalším kruháči se dáte prvním výjezdem doprava ve směru na Wildon. Projedete Kalsdorfem, vesnice má dvě části, ta druhá část se jmenuje Grossulz,  pojedete stále rovně přes Werndorf a Neudorf ob Wildon prostě až do Wildonu a na dálnici se napojíte tam. Výjezd na dálnici je odbočkou doprava hned na začátku obce. Ti, kdo přijíždějí od Lince, to mají trochu komplikovanější, po průjezdu desetikilometrovým tunelem Plabutsch musí na Graz West, tam se musí dát ne ve směru na Slovinsko, ale na Graz Ost a na výjezdu Graz-Flughafen – což je asi tři kilometry se dostanou na stejnou cestu jako ti přijíždějící od Vídně.
Když budete přijíždět od Mariboru, sjeďte z dálnice u Wundschuh, pak se ale na výjezdu dáte ne na západ do Wundschuh, ale na východ na Werndorf. U Kalsdorfu vjedete na bundesstrasse a dáte se po ní doleva a už jste na oné cestě, kterou jsem popsal při opačném směru. Projedete Kalsdorf a na kruhovém objezdu za vesnicí se dáte doleva, tedy směrem na letiště (je označené), na příštím kruhovém objezdu pak znovu směr na letiště, to znamená doprava. Projedete okolo grazského letiště (tam je taky kruhák) a kousek za ním je už dálnice , tam je opět kruhový objezd, protože kruhové objezdy jsou móda, vášeň stavbařů a perfektní příležitost vyčerpat přidělené finanční prostředky – Češi, jedoucí na Linec se na něm dají rovně k uzlu Graz West, Moraváci, směřující na Vídeň pak musí sjet trošku nelogicky doleva na Graz Ost , ale nevadí, ono vás to přivede na dálnici tak, že pojedete doprava tedy na Vídeň a domů.
Pokud byste to u Wundschuh nezvládli nebo vás zácpa překvapila až za tímto výjezdem, máte ještě pořád šanci vyhnout se nejhoršímu. Sjeďte z dálnice na výjezdu Kalsdorf a pak na prvním kruhovém objezdu směrem na letiště doleva. Až projedete kolem letiště je už vše tak, jak jsem popsal v prvním odstavci.
U obou možností je jedná v podstatě o zkratku, ujedete méně kilometrů než když byste se dali po dálnici (zejména pak Moraváci směřující na Vídeň) a nebudete tam bezmocně stát.
Přeji příjemnou cestu a PEVNÉ NERVY!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.